Ακράτεια από υπερπλήρωση

Share

Γενικά

Η ακράτεια από υπερπλήρωση περισσότερο αφορά τον άνδρα και λιγότερο τη γυναίκα και συνήθως έχει συγκεκριμένες αιτίες.

Πρόκειται για  ακράτεια που προκαλείται από την πλήρη κύστη η οποία δεν μπορεί να δεχτεί περισσότερα ούρα καθότι είναι γεμάτη και υπερχειλίζει. Το ποσό των ούρων που χάνεται είναι αυτό που παράγεται μόνιμα από τους νεφρούς αλλά πλέον δε μπορεί να το χωρέσει η κύστη.

Φυσιολογικά μια γεμάτη κύστη θα πρέπει να δίνει συμπτώματα πόνου και έντονης επιθυμίας για ούρηση, ωστόσο σε διάφορες καταστάσεις η αισθητικότητα της ουροδόχου κύστης μπορεί να είναι μειωμένη. Το αποτέλεσμα της μειωμένης αισθητικότητας είναι ότι η κύστη γεμίζει σιγά σιγά αλλά δε δίνει το σήμα στον εγκέφαλο για την κατάστασή της. Σε αυτήν την περίπτωση ο ασθενής καταλήγει να κάνει μια χρόνια κατακράτηση ούρων που προοδευτικά χειροτερεύει.

 

Διάγνωση και αντιμετώπιση

Ο ουρολόγος καλείται να διαγνώσει το αίτιο της κατακράτησης, το οποίο στον άνδρα είναι συχνά ο προστάτης αδένας που έχει μεγαλώσει ή σπανιότερα ένα στένωμα στην ουρήθρα.

Πριν ακόμα αρχίσει η ανάλυση των πιθανών αιτιών για την κατακράτηση αυτή, πρέπει να γίνουν όλες η απαραίτητες ενέργειες για να αποφορτιστεί η ουροδόχος κύστη.

Πρέπει άμεσα να γίνει έλεγχος της νεφρικής λειτουργίας με εξετάσεις αίματος και να τοποθετηθεί ένας καθετήρας στην κύστη. Η κένωση της πρέπει να είναι σταδιακή καθώς μια κύστη χωρίς αισθητικότητα μπορεί να έχει πολύ μεγάλο υπόλειμμα (>1 λίτρο).

Η σωστή κένωση της κύστης είναι ουσιώδης ώστε να προστατευτούν οι νεφροί που σε αρκετές περιπτώσεις έχουν ήδη επηρεαστεί από τις αυξημένες πιέσεις στη γεμάτη κύστη (μετα-νεφρική νεφρική ανεπάρκεια).

Στη πλειονότητα αυτών των περιστατικών απαιτείται ολοκλήρωση του διαγνωστικού πρωτοκόλλου το οποίο περιλαμβάνει τον έλεγχο της νεφρικής λειτουργίας όπως αναφέραμε παραπάνω, μια αδρή υπερηχογραφική μελέτη ώστε να εξασφαλιστεί ότι η κατακράτηση ούρων στην κύστη δεν έχει προκαλέσει πίεση και διάταση του αποχετευτικού συστήματος των νεφρών και ότι δεν υπάρχει παθολογία μέσα στην κύστη σχετιζόμενη με τα συμπτώματα.

Σε μερικούς ασθενείς μπορεί να χρειαστεί επιπλέον ενδοσκοπικός έλεγχος της ουρήθρας, του προστάτη και της κύστης ενώ μπορεί να χρειαστεί και ουροδυναμική μελέτη (βλέπε ακράτεια ουρων-ουροδυναμική μελέτη).

Ακολούθως και αφού υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, προχωρά κανείς στη  χειρουργική αντιμετώπιση του μεγεθυμένου προστάτη (βλέπε linkà καλοήθης υπερπλασία του προστάτη)

Ενίοτε η κύστη που έχει  περάσει τα όρια της ελαστικότητας της από τη χρόνια κατακράτηση και έχει ξεχειλώσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα δεν αναλαμβάνει ούτε μετά την αφαίρεση του προστάτη, εάν έχει υποστεί μόνιμη βλάβη. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να χρειάζεται μόνιμος καθετήρας ή διαλείποντες καθετηριασμοί ακόμα και μετά το χειρουργείο.

Τα περιστατικά αυτά είναι σύνθετα και αντιμετώπιση μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την περίπτωση. Είναι σημαντικό εάν έχετε οποιδήποτε ανωμαλία στην ούρηση να συμβουλεύεστε έγκαιρα το ιατρό σας.