Υποσπαδίας

Share

Ο υποσπαδίας είναι μια συγγενής πάθηση, αρκετά συχνή στα άρρενα, και στην οποία υπάρχει μια δυσμορφία στο στόμιο της ουρήθρας, το οποίο αντί να εκβάλλει στην κορυφή του πέους, μπορεί να εκβάλλει στην κάτω πλευρά του.

Οι διαφορετικές μορφές στον υποσπαδία κατατάσσονται ανάλογα με το πόσο πίσω βρίσκεται το στόμιο της ουρήθρας, και βεβαίως αναλόγως της βαρύτητας υπάρχει και διαφορετική αντιμετώπιση. Παρατηρείται  συχνά μια υπερτροφία του δέρματος (ακροποσθία) που περιβάλλει την κεφαλή (βάλανο) στην πάνω πλευρά του πέους.

Τα περισσότερα περιστατικά υποσπαδία τα έχει διαγνώσει ο παιδίατρος κατά τη γέννηση. Είναι σημαντικό τα παιδία αυτά να στέλνονται έγκαιρα στον παιδο-ουρολόγο ώστε να γίνεται ένα πλάνο αν και εφόσον χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Η επίσκεψη στον ουρολόγο που ασχολείται με παιδιά πρέπει να γίνεται όσο συντομότερα γίνεται.

Στις πιο ελαφρές μορφές υποσπαδία συνήθως η επέμβαση δεν έχει θέση και το θέμα είναι καθαρά αισθητικό καθώς το πέος δεν πρόκειται να έχει καμία λειτουργική διαταραχή.

Σε ορισμένες όμως μορφές υποσπαδία όπου το στόμιο της ουρήθρας βρίσκεται αρκετά κεντρικά, ή όταν συνυπάρχει ουλώδης ιστός που προκαλεί κάμψη του πέους (χορδή), το παιδί μπορεί να έχει πρόβλημα στη στύση καθώς θα μπει στην εφηβεία και όσο μεγαλώνει ο ιστός αυτός μπορεί να επηρεάσει και την ανάπτυξη και τη μορφολογία του πέους.

Στις σοβαρές μορφές υποσπαδία πρέπει να γίνεται και γενετικός έλεγχος, ιδιαίτερα αν συνδυάζεται με κρυψορχία, βουβωνοκήλες αμφοτερόπλευρα ή εάν το στόμιο της ουρήθρας βρίσκεται στη βάση του πέους μέχρι και το περίνεο. Αυτά τα περιστατικά απαιτούν παρακολούθηση από το γέννηση σε εξειδικευμένα παιδιατρικά κέντρα.