Δυσκολία-πόνος κατά την ούρηση

Share

Η δυσκολία στην ούρηση μπορεί να εμφανίζεται είτε μεμονωμένα, είτε, συχνότερα, συνοδευόμενη από άλλα συμπτώματα. Στους άνδρες για παράδειγμα μπορεί να συνυπάρχει με μία παρατεταμένη ροή ούρων από την διόγκωση του προστάτη αδένα, ή μπορεί να αποτελεί   συνοδό σύμπτωμα σε περίπτωση ουρολοιμώξεων και στα δύο φύλα.

Πρόκειται για ένα πολύ συχνό σύμπτωμα που μπορεί όμως από την άλλη να σχετίζεται με πολλές και διαφορετικές παθήσεις του ουροποιητικού και σίγουρα θέλει περαιτέρω διερεύνηση. Ενίοτε παραμελείται από το γεγονός ότι είναι τόσο συχνό στον πληθυσμό ώστε να αποδίδεται σε προφανείς αιτίες όπως «ο προστάτης». Πρέπει να γίνεται σαφές ωστόσο πως μπορεί να κρύβονται και άλλες παθήσεις.

Η δυσκολία στην ούρηση μπορεί να παρουσιάζεται μαζί με συχνουρία, ενίοτε μάλιστα αίμα στα ούρα και πυρετό.

Εάν παρατηρήσετε αίμα στα ούρα σας ή νιώθετε ότι είστε σε εμπύρετη κατάσταση αναζητήστε επειγόντως ιατρική βοήθεια.

Η δυσκολία στην ούρηση μπορεί να είναι ξαφνική (ημέρες ή λίγες εβδομάδες), ή να εδραιώνεται σταδιακά (μήνες-χρόνια) και να τη συνηθίζει κανείς, γενόμενη τρόπος ζωής για τον ασθενή καμία φορά. Η ξαφνική εμφάνιση είναι κάτι που θέλει επείγουσα ιατρική συμβουλή. Η χρόνια (για εβδομάδες) δυσκολία στην ούρηση θέλει οπωσδήποτε διερεύνηση αλλά αυτό μπορεί συνήθως να γίνει σε τακτική βάση.