Βιοψία προστάτη

Share

Η βιοψία του προστάτη έχει ένδειξη εάν υπάρχει έστω υπόνοια καρκίνου του προστάτη από τον κλινικο-εργαστηριακό έλεγχο, είτε εάν έχει ήδη διαγνωστεί μη-επιθετικός καρκίνος του προστάτη ο οποίο βρίσκεται υπό παρακολούθηση και δεν έχει προσφερεί θεραπεία στην αρχική εκτίμηση.

Ο πιο συχνός τρόπος βιοψίας είναι μέσω υπερηχογραφικού ελέγχου  από το ορθό (διορθικά) και υπό τοπική αναισθησία. Η διαδικασία συνήθως ολοκληρώνεται σε λιγότερο από μια ώρα και απαιτεί ανάπαυση και αποφυγή χρήσης ποδηλάτου ή μηχανής για δυο 24ωρα. Απαιτείται αντιβίωση για λίγες μέρες. Κατά τη διαδικασία της βιοψίας συνήθως λαμβάνονται τουλάχιστον 12 δείγματα, αριθμός που μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του αδένα.

Εάν έχει προηγηθεί μαγνητική τομογραφία ή εάν υπάρχουν ευρήματα κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο, που βεβαίως δεν είναι απόλυτα αξιόπιστος για την ανεύρεση του καρκίνου, μπορεί να ληφθούν επιπλέον εστιασμένες βιοψίες από τις ύποπτες περιοχές.

Αυτήν την στιγμή δοκιμάζονται στην Ευρώπη και στην Αμερική καινούρια συστήματα που χρησιμοποιούν συνδυασμό της εικόνας της μαγνητικής τομογραφίας και του υπερήχου ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικά στην ανεύρεση σημαντικών εστιών καρκίνου με προοπτική την λήψη μικρότερου αριθμού βιοψιών κάποια στιγμή στο μέλλον (fusion) . Εντούτοις οι μελέτες ακόμα είναι εν εξελίξει και για την ώρα επιβάλλεται να λαμβάνονται βιοψίες από ολόκληρο τον αδένα.

Η βιοψία του προστάτη μπορεί να γίνει εκτός της διορθικής μεθόδου, εναλλακτικά μέσω του δέρματος από το περίνεο υπό γενική αναισθησία. Στην δια-περινεϊκή συνήθως βιοψία χρησιμοποιείτε ένα πλέγμα (template) για τη λήψη ακόμα μεγαλύτερου αριθμού δειγμάτων και αυτή η μέθοδος συνήθως προτιμάται αφού έχουν δοκιμαστεί μία ή δύο διορθικές βιοψίες και δεν έχουν καταφέρει να δώσουν αποτέλεσμα. Επίσης χρησιμοποιείται για τη λήψη βιοψιών από την πρόσθια μοίρα του αδένα που δεν είναι εύκολα προσπελάσιμη από το ορθό.

Για τα αποτελέσματα της βιοψίας χρειάζονται μερικές εβδομάδες.