Πρόωρη εκσπερμάτιση

Share

Γενικά

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι ένα ιδιαίτερο θέμα της ανδρολογίας για το οποίο ακόμα δεν υπάρχει ακριβής ορισμός, και για αυτό στην προσπάθεια να συγκριθούν οι διαφορετικές μελέτες που έχουν γίνει πάνω σε αυτήν, τείνει να επικρατεί μια σύγχυση καθώς η κάθε μελέτη τείνει να χρησιμοποιεί διαφορετικό ορισμό.

.

Ανάμεσα στις διάφορες προσπάθειες που έχουν γίνει να οριστεί η πρόωρη εκσπερμάτιση επικρατεί η εξής: η εκσπερμάτιση που γίνεται μετά από σύντομη παραμονή στον κόλπο (κατά άλλους λιγότερο από 1 λεπτό, κατά άλλους λιγότερο από 2 λεπτά) η οποία δεν αφήνει το ζευγάρι να απολαύσει τη σεξουαλική επαφή όπως θα ήθελε και επηρεάζει την ποιότητα της σεξουαλικής ζωής του.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που διογκώνεται από το γεγονός ότι οι ασθενείς ντρέπονται να μιλήσουν στον ιατρό και έχει σε αρκετό βαθμό ψυχολογικές προεκτάσεις. Αφορά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, περίπου 20-25%.

Στο ιστορικό και την κλινική εξέταση πρέπει να διασαφηνιστεί ένα ο άρρωστος έχει στοιχεία λοίμωξης του ουροποιογεννητικού, ενώ αν βρεθεί κάτι στο μικροβιολογικό έλεγχο, οφείλει να θεραπεύεται πρώτα και να εκτιμάται ο ασθενής σε δεύτερο χρόνο.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση πρέπει να εξετάζεται στα πλαίσια και των υπολοίπων συμπτωμάτων τόσο από το γεννητικό, αλλά και το ουροποιητικό σύστημα αλλά και της γενικότερης σωματικής, ψυχολογικής και σεξουαλικής υγείας του ασθενούς.

 

Αντιμετώπιση

Στην αντιμετώπιση της αρκετές φορές μπορεί να μη χρειαστεί καν θεραπεία παρά μόνο συμβουλευτική. Υπάρχουν τεχνικές τις οποίες ο πάσχων μπορεί να δουλέψει με το σύντροφο και που μπορεί να βελτιώσουν το λανθάνοντα χρόνο μέχρι την εκσπερμάτιση. Και πάλι η διαδικασία αυτή είναι σταδιακή και απαιτεί υπομονή και κατανόηση και από τα δύο μέλη του ζευγαριού.

Σαν τοπική θεραπεία, υπάρχουν αναισθητικές κρέμες ως επόμενο μέτρο, οι οποίες μειώνουν την αισθητικότητα στο πέος και το μόνο που πρέπει να φροντίσει το ζευγάρι είναι να μη διαχυθεί στις περιοχές ερεθισμού του/της συντρόφου, μειώνοντας την ευχαρίστηση από τη σεξουαλική επαφή.

Εκτός από την τοπική, χορηγείται και θεραπεία με φάρμακα από το στόμα. Το πρώτο φάρμακο που πήρε έγκριση για την πρόωρη εκσπερμάτιση ανήκει στην ομάδα εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης της σεροτονίνης και είναι η δαποξετίνη. Τεχνικά η δαποξετίνη ανήκει στην ομάδα των αντικαταθλιπτικών, η διαφορά της όμως είναι ότι έχει πολύ βραχεία δράση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε θέλει ο ασθενής να έχει σεξουαλική επαφή, αλλά μέχρι μια φορά την ημέρα.

Λαμβάνεται από τον άνδρα λίγη ώρα πριν την επαφή, και ενίοτε μπορεί να συνδυαστεί και με τη θεραπεία που δίνεται για να βελτιώσει κανείς την ποιότητα των στύσεων στη στυτική δυσλειτουργία (αναστολείς φωσφοδιεστεράσης 5). Ο συνδυασμός των δύο φαίνεται να έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Η βελτίωση των συνθηκών της σεξουαλικής ζωής ενός ζευγαριού είναι ένας δρόμος ο οποίος είναι κοινός για τα δύο μέλη και απαιτεί προσπάθεια και υπομονή.