Ατροφία και χαλάρωση του κόλπου

Share

Οι γυναίκες όταν φτάνουν στην εμμηνόπαυση παύουν να έχουν το προνόμιο των γυναικείων ορμονών που είναι τα οιστρογόνα. Αυτό δεν έχει αντίκτυπο μόνο στη διάθεση, στην ύπαρξη εξάψεων και στο κυκλοφορικό σύστημα, αλλά επηρεάζει άμεσα και το περιβάλλον του κόλπου του οποίο έχει άφθονους υποδοχείς οιστρογόνων.

Η στέρηση αυτών των ορμονών τόσο από την κυκλοφορία όσο και τοπικά στους ιστούς του κόλπου προκαλεί μια προοδευτική ατροφία του υφάσματος του κόλπου.

Η θεραπεία υποκατάστασης των οιστρογόνων μπορεί να βελτιώσει αρκετά την ατροφία του κολπικού βλεννογόνου μαζί κυρίως με την τοπική χρήση οιστρογόνων ενδοκολπικά. Υπάρχουν ορισμένες αντενδείξεις χορήγησης θεραπείας υποκατάστασης για τις οποίες πρέπει να μιλήσετε με το ιατρό σας.

Ένα άλλο φαινόμενο που συνοδεύει συχνά την ατροφία του κόλπου είναι η χαλάρωση του βλεννογόνου. Η χαλάρωση επίσης μπορεί να συναντάται μετά από πολλαπλούς τοκετούς, ενίοτε όμως μπορεί να παρατηρηθεί και σε γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει, ή ακόμα και σε πιο νεαρές ηλικίες.

Αν η γυναίκα είναι στην εμμηνόπαυση η τοπική χορήγηση οιστρογόνων σίγουρα μαζί με τη σωστή λίπανση του κόλπου είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία και συνήθως βοηθά ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών.

Προσφάτως έχει εισαχθεί η χρήση πιο επεμβατικών μεθόδων όπως η χρήση laser ανάπλασης (LVR) που σε βάθος χρόνου μπορεί να συμβάλλουν στην επιπλέον σύσφιξη του περιβάλλοντος του κόλπου. Η μέθοδος αυτή μπορεί να έχει ενθαρρυντικά αποτελέσματα για τη γυναίκα και να βελτιώσει τη σεξουαλική ζωή τόσο τη δική της και όσο και του συντρόφου της. Η ανάπλαση του κόλπου ενδέχεται να βελτιώσει και μια ήπια ακράτεια στην προσπάθεια.