Παρατεταμένη διάρκεια στην ούρηση

Share

Η παρατεταμένη ούρηση είναι από τα πιο συχνά συναντώμενα συμπτώματα στον άνδρα, χωρίς αυτό να αποκλείει την εμφάνιση της και στο γυναικείο φύλο. Οι αιτίες είναι διαφορετικές σε κάθε περίπτωση και απαιτούν επιπλέον διερεύνηση.

Παρατεταμένη ούρηση

Η παρατεταμένη ούρηση είναι το σύμπτωμα που ιστορικά αναφέρεται από τον άνδρα και συσχετίζεται με την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη αδένα. Ωστόσο συναντάται και στα δύο φύλα και μπορεί να έχει πολλές υποκείμενες αιτίες.

Η προσέγγιση κάθε ασθενούς είναι διαφορετική και έχοντας τις υποκείμενες καταστάσεις που συνδέονται με το σύμπτωμα σε κάθε φύλο, οργανώνεται μθα εξατομικευμένη διαγνωστική διαδικασία και ανάλογα με την αιτία προχωράμε στην αντιμετώπιση.

Παθήσεις της ουροδόχου κύστης και του προστάτη όπως οι λοιμώξεις, οι οποίες έιναι πολύ συχνές, λίθοι της ουροδόχου κύστης, και σπανίως ακόμα και κακοήθειες του ουροποιητικού ή του γεννητικού συστήματος μπορεί να εμφανίζνονται με μία καθυστερημένη ροή των ούρων.

Παθήσεις της ουρήθρας όπως τα στενώματα της ουρήθρας (ανδρικής και γυναικείας) η ακόμα και ένας ενσφηνωμένος λίθος στην ουρήθρα μπορεί να αποτελέσουν την αιτία μιας παρατεταμένης ροής στην ούρηση.

Λειτουργικές παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος, του νευρικού συστήματος ή  σπανιότερα, ακόμα και παθήσεις του μυϊκού ιστού μπορεί τέλος να σχετίζονται με μια παρατεταμένη ροή ούρων.

Η παρατεταμένη ροή ούρων μπορεί να έχει ως αιτία και τα φάρμακα που να λαμβάνει ο ασθενής για διαφορετικούς λόγους.

Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός οφείλει να έχει γνώση του ιστορικού σας, να σας εξετάσει και ενίοτε να χρησιμοποιήσει επιπλέον βοηθήματα όπως

  1. Η ροο-μετρία ούρων (ή αλλιώς ουρο-ροομετρία)
  2. Απεικονιστικές μεθόδοι - πιο συχνά χρησιμοποιούμενη το υπερηχογράφημα του ουροποιητικού
  3. Εξετάσεις αίματος που ενίοτε συμπληρώνουν τη διαγνωστική διαδικασία
  4. Ενδοσκοπική διερεύνηση
  5. Λειτουργικές δοκιμασίες του ουροποιητικού συστήματος

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας ο οποίος θα σας λύσει τις απορίες και θα ολοκληρώσει τη διαγνωστική διαδικασία με τη σωστή σειρά.