Φλεγμονές του πέους

Share

(Βαλανίτιδα / Βαλανοποσθίτιδα / Έλκη γεννητικών οργάνων)

Οι φλεγμονές της πέους είναι αρκετά συχνές και αφορούν κυρίως τη βάλανο (κεφαλή). Στις περισσότερες περιπτώσεις φλεγμαίνει και το δέρμα που καλύπτει τη βάλανο, η πόσθη. Συνήθως συναντάται στις μικρότερες και τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Η πόσθη μπορεί ενίοτε να είναι «στενή» και να δυσκολεύει την αποκάλυψη της βαλάνου (φίμωση). Οι ασθενείς που πάσχουν από φίμωση συχνά παρουσιάζουν υποτροπιάζουσες βαλανοποσθίτιδες. Στις μεγαλύτερες ηλικίες η φίμωση μπορεί να σχετίζεται με το σακχαρώδη διαβήτη.

Οι συνθήκες υγιεινής πέρα από τις ανωμαλίες της πόσθης μπορεί να προκαλέσουν επίσης λοιμώξεις της πόσθης. Μικρόβια της περιοχής που υπάρχουν φυσιολογικά στη χλωρίδα του δέρματος, ή μύκητες μπορεί να υπερ-αναπτυχθούν και να προκαλέσουν μια εικόνα με ερυθρότητα, οίδημα και  πόνο, φαγούρα ή και δυσοσμία.

Συνήθως η τοπική αντιβιοτική αγωγή με μορφή αλοιφής είναι αποτελεσματική και σπανιότερα απαιτείται αγωγή από το στόμα. Μια φλεγμονή που δεν περνά πρέπει να εξετάζεται από γιατρό υποχρεωτικά για τον αποκλεισμό προ-καρκινικών βλαβών ή και όγκων του πέους.

Σπανιότερα, ορισμένα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα όπως ο έρπητας των γεννητικών οργάνων ή ασυνήθιστα μικρόβια (Haemophilus ducreyi, Treponema pallidum) μπορεί να παρουσιαστούν ως έλκη στη βάλανο. Παρότι τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα παρουσιάζουν μία έξαρση, είναι δύσκολη η κλινική διάγνωση τους και μπορεί να χρειαστεί συμβουλή και από δερματολόγο. Συχνά ο ουρολόγος είναι ο πρώτος ιατρός που βλέπει τον ασθενή αλλά η διάγνωση και η θεραπεία άπτεται του αντικειμένου περισσότερων ειδικοτήτων.