Κυστεοκήλη

Share

Γενικά

Η κυστεοκήλη είναι η προβολή της κύστης, που βρίσκεται ακριβώς μπροστά και κάτω από τη μήτρα, εντός του πρόσθιου τοιχώματος του κόλπου.

Η κυστεοκήλη ταξινομείται ανάλογα με το πόσο προπίπτει από τον κόλπο και αν αφορά το πρόσθιο ή τα πλάγια τοιχώματα.

Διάγνωση

Τα συμπτώματα που μπορεί να δώσει είναι αίσθημα βάρους στην περιοχή της κύστη και στον κόλπο, υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, ακράτεια κατά τη σεξουαλική επαφή ή ακόμα μπορεί να εμφανιστεί και ως ορατή διόγκωση που προβάλλει από τον κόλπο.

Η κυστεοκήλη οφείλει να διακρίνεται από την πρόπτωση των γυναικολογικών πυελικών οργάνων (μήτρας).

Αντιμετώπιση

Οι περισσότερες περιπτώσεις κυστεοκήλης αντιμετωπίζονται χωρίς επέμβαση. Συστήνονται ασκήσεις ενδυνάμωσης του πυελικού εδάφους, ενίοτε τοπική ορμονική θεραπεία στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και τροποποίηση του βάρους.

Μπορεί στα πλαίσια της συντηρητικής αντιμετώπισης να γίνει χρήση πεσσών οι οποίοι τοποθετούνται διακολπικά και κρατούν το προπίπτον κομμάτι της κύστης εντός του κόλπου.

Αν η κυστεοκήλη δίνει έντονα συμπτώματα ή επηρεάζει την καθημερινότητα της ασθενούς και κρίνεται από το γιατρό ότι υπάρχει ένδειξη για χειρουργική επέμβαση, υπάρχουν διάφορες τεχνικές που την αποκαθιστούν.

Η πιο συχνή επέμβαση είναι η πρόσθια κολπορραφή όπου ενισχύεται το πρόσθιο κομμάτι του κόλπου, το οποίο είναι και η βάση που κάθεται πάνω η ουροδόχος κύστη. Ενίοτε γίνεται και τοποθέτηση συνθετικού πλέγματος στον ίδιο χρόνο ώστε να ενισχυθεί αυτό το τμήμα.

Είναι ωστόσο πολύ σημαντικό να γίνει εκτίμηση πιθανής ακράτειας πριν από οποιαδήποτε επέμβαση, όταν τεθεί η ένδειξη του χειρουργείου. Ο λόγος είναι ότι η διόρθωση της κυστεοκήλης μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά μια προυπάρχουσα ακράτεια προσπαθείας ή ακόμα και να την εμφανίσει ενώ πριν δεν υπήρχε.

Υπάρχουν αρκετές λοιπόν περιπτώσεις που ταυτόχρονα με τη διόρθωση της κυστεοκήλης μπορεί να χρειάζεται να αντιμετωπιστεί χειρουργικά και η ακράτεια με την τοποθέτηση ταινίας (βλέπε ακράτεια στην προσπάθεια-stress)