Η χρόνια φλεγμονή του προστάτη (Χρόνια προστατίτιδα / Χρόνιο πυελικό άλγος) αποτελεί μια ετερογενή ομάδα νοσημάτων. Μπορεί να οφείλεται σε μια ατελώς θεραπευθείσα οξεία προστατίτιδα, ή σε εμμένοντα συμπτώματα μετά από μια λοίμωξη της περιοχής. Ο πόνος στην πύελο και στον προστάτη μπορεί να πυροδοτείτε ακόμα και από λανθασμένη ενεργοποίηση των νευρικών απολήξεων στην περιοχή γύρω από τον προστάτη και στο περίνεο. Αυτές είναι οι περιπτώσεις που γίνεται κατάχρηση του όρου χρόνια προστατίτιδα και πιο δόκιμος είναι ο όρος του χρόνιου πυελικού άλγους.
Όταν τίθεται υποψία οποιασδήποτε από τις παραπάνω παθήσεων η κλινική εξέταση, η εκτίμηση των συμπτωμάτων πριν, κατά και μετά την ούρηση εφόσον υπάρχουν, και ο μικροβιολογικός έλεγχος για κοινά και άτυπα μικρόβια μπορεί να βοηθήσει τη διαφορική διάγνωση. Για να αποκλειστεί η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα χρειάζεται να γίνει μια τεχνική λήψης δειγμάτων ούρων σε διαφορετικά στάδια πριν και μετά την μάλαξη του προστάτη αδένα (καλλιέργεια κατά Stamey Meares)
Στις περιπτώσεις χρόνιας βακτηριακής προστατίτιδας χρειάζεται λήψη συγκεκριμένων αντιβιοτικών που εισβάλλουν στον προστατικό ιστό και η χρήση τους γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα (μέχρι 3 μήνες)
Η χρήση α1Α-α1Β εκλετικών αδρενεργικών αναστολέων (π.χ. ταμσουλοσίνη) μπορεί να βοηθήσει επίσης ορισμένους ασθενείς με χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα.
Φαρμακευτική θεραπεία με νευρο-τροποποιητικά φάρμακα μπορεί να βοηθήσει για τις περιπτώσεις χρονίας μη βακτηριακής προστατίτιδας όπου υπάρχουν ενδείξεις νευροπαθητικού πόνου.
Μια νέα θεραπευτική προσέγγιση η οποία φαίνεται να έχει αποτελέσματα σε περισσότερους υπο-τύπους της χρόνιας προστατίτιδας είναι τα κρουστικά κύματα. Ακόμα δεν είναι γνωστός ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο δρουν στη θεραπεία, ωστόσο φαίνεται να έχουν πολύ καλά αποτελέσματα με βελτίωση του πόνου σε ένα σεβαστό αρθμό ασθενών. Περισσότερες μελέτες αναμένονται για αυτήν την ανώδυνη κατά τα άλλα τεχνική τα επόμενα χρόνια.
Οι παθήσεις αυτές είναι πολύ συχνές στο γενικό πληθυσμό. Απαιτείται εμπιστοσύνη στο γιατρό σας και υπομονή καθότι συνήθως η θεραπεία παίρνει χρόνο και αλλαγές δεν είναι θεαματικές από τις πρώτες ημέρες. Μιλήστε μαζί της/του για να σας λυθούν έγκαιρα οι απορίες.